08/02/2024

Kako da zaista ostvarite svoje ciljeve i ostanete dosljedni novim navikama?

Htjeli mi to priznati ili ne, barem u podsvijesti smo ušli u novu godinu s osjećajem svježeg i novog početka.

Neki od nas odlučili su tiho i samo za sebe postaviti nekoliko ciljeva u mislima, neki su kreirali liste te razgovarali s prijateljima o tome kako se zajedno držati cilja mijenjanja navika na bolje.

Prije nekoliko dana smo putem stories na oficijalnom Bonjour.ba Instagram nalogu i vas pitali koje su to vaše odluke. Među njima su se našli izazovi s prekidanjem pušenja, nošenje sa stresnim situacijama i više posvećenosti karijeri.

Kako da ostanete motivisani u sprovođenju odluka?

Bilo da je riječ o novim navikama ili jednostavno cilju koji od vas iziskuje da ostanete na putu na kojem već jeste, ali uložite malo više energije – pravila su veoma slična. S obzirom da ste nam otkrili da želite čitati i savjete o tome kako prekinuti s pušenjem, razgovarali smo s Tamarom Aleksić koja je s nama podijelila svoje iskustvo i prakse koje su ju motivisale na promjenu.

Tamara Aleksić predstavljala je Srbiju u Rimu na snimanju IQOS svjetske kampanje. Ko je Tamara i zašto baš ona može poslužiti kao primjer dosljednosti i mijenjanja navika? Ona je izazov prestanka pušenja uspjela prevazići veoma brzo te tako postala primjer drugima. Upravo zbog toga može biti i vaša motivacija u realizaciji (novogodišnjih) odluka.

Pronađite razlog i motivaciju

Kada smo pitali Tamaru što ju je motivisalo na promjenu i da u kratkom periodu promjeni naviku, odgovorila nam je:

"Pušenje mi je postalo opterećenje. Negativno se odražavalo na moj stil života, a nerijetko je smetalo i bliskim ljudima u mom okruženju. Kolega mi je otkrio IQOS i nakon toga mi je trebalo samo 5 dana da prestanem s pušenjem. IQOS ostavlja manje postojanog mirisa na prstima, kosi i odjeći u odnosu na cigarete, a ja sam ubrzo primijetila pozitivne promjene u tome kako izgleda moja svakodnevnica.*

Kao što već znate IQOS ne sagorijeva duhan. Zagrijava pravi duhan umjesto da ga sagorijeva što znači da nema vatre, pepela ili dima. Umjesto duhanskog dima IQOS stvara paru. Zbog toga je bolji izbor u poređenju sa nastavkom pušenja cigareta."

Budite odlučni

Kao osnovnu polaznu tačku Tamara navodi odlučnost.

"Postavite jasan cilj i fokusirajte se na sve ono što radite dobro. Okružite se ljudima koji vas podržavaju i uspjeh je neizbježan." Neovisno da li je riječ o pronalasku motivacije ili boljoj posvećenosti poslu, koraci u nastavku također će pripomoći da ostanete strpljivi u procesu promjena i kreiranja novih navika.

Postavite realne ciljeve i napravite plan

Sjajno je kada zamislimo svoj uspjeh i planiramo već od naredne sedmice biti potpuno nova osoba s navikama koje su totalno suprotne trenutnim. No, postavite realne ciljeve na kojim možete raditi već danas. Isplanirajte sedmicu koja je pred vama, razgovarajte s prijateljima ili kolegama i kolegicama na poslu o ciljevima koje ste postavili i budite otvoreni za kritike i savjete.

Pratite napredak

Svakog dana obratite pažnju i na najsitnije detalje koje ste uradili dobro i svaki korak koji vas vodi ka održavanju obećanja sebi. Budite ponosni na sebe! Čak i u danima kada kao gotov označite samo jedan od tri zadatka na svojoj to - do listi, budite sretni zbog odrađenog posla. Ovo će vam dati dodatni vjetar u leđa.

Uz ovih nekoliko konkretnih savjeta i Tamaru koja vam je dala vjetar u leđa, vjerujemo da od danas zaista počinjete drugačije. Sretno!

*Važno je naglasiti da IQOS nije proizvod bez rizika i da oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne pušače.

Izvor - bonjour.ba

Najnovije vijesti

IQOS ILUMA series differences between devices
Pričitaj više
The difference between IQOS ORIGINALS DUO and IQOS ILUMA
Pričitaj više
PMI launches the IQOS ILUMA device in Europe: the latest and most innovative tobacco heating device
Pričitaj više
What’s the difference between SMARTCORE INDUCTION SYSTEM and HeatControlTM technology?
Pričitaj više
More to discover with our Services and privileges ​
Care you can count on.

Privileges to inspire you.​
iqos
Care you can count on
Access our personal coaches for support on how to get the best use from your IQOS. ​
Loyalty rewards
Earn points for member offers, device upgrades and exciting benefits.
Peace of mind
Accidental damage cover, rapid replacement and international assistance.